Sporočila za javnost

Z jekleno voljo na Golico

Jesenice, 7. september 2024 – V sklopu praznovanja Dneva Jeseničanov in stoletnice Planinskega društva Jesenice so na Golici uradno odprli Pot jeklene volje.  Pot, ki je prej nosila ime Zimska pot, je bila preimenovana v čast vztrajnosti, trdnosti in neomajnemu duhu – vrednotam, ki so blizu tako planincem kot tudi zaposlenim v Skupini SIJ. 

Zbrane so nagovorili Egon Kepic, predsednik Planinskega društva Jesenice, Peter Bohinec, župan Občine Jesenice, in Branko Polanc, direktor proizvodnje v SIJ Acroni. K odprtju poti je namreč s sponzorskim sodelovanjem prispevala tudi Skupina SIJ. Dogodek je popestril tudi bogat glasbeni program, sestavljen iz ljudskih pesmi o Golici.

Osrednji del dogodka – otvoritev Poti jeklene volje je direktor  proizvodnje v družbi SIJ Acroni, Branko Polanc, pospremil z naslednjimi besedami: »Na vrh vodi več poti, a ena med njimi v nas prebuja jekleno voljo – in prav ta, doslej znana kot Zimska pot, bo od danes naprej nosila ime Pot jeklene volje. Ta pot ni samo preizkušnja fizične pripravljenosti, temveč tudi naše notranje moči. Ni najlažja, a prav to ji daje njeno vrednost – nudi nam priložnost, da presežemo sami sebe in dokažemo, da zmoremo več, kot si morda mislimo. Še več lahko dosežemo, če delamo z roko v roki. Zato smo še posebej ponosni, da bomo v sklopu našega sponzorskega sodelovanja delno financirali postavitev sončnih celic na koči na Golici.«.

Pot jeklene volje na Golico, priljubljeno pohodniško točko v Karavankah, je dolga 1.217 metrov. Začne na nadmorski višini 1.205 metrov, pri spodnji postaji tovorne žičnice, in konča pri Koči na Golici na 1.583 metrov nadmorske višine. V povprečju jo planinci lahko prehodijo v 50–60 minutah. Pot vodi skozi gozd in nizko grmičevje, zaradi 50 metrov  poti, ki je prehodna le po klinih in jeklenicah, pa spada med zahtevnejše. Prav zato se je iz doslej znane Zimske poti preimenovala v Pot jeklene volje.

Dogodek je bil tudi priložnost za krepitev vezi med lokalno skupnostjo in družbo, kjer številni sodelavci Skupine SIJ sodelujejo kot aktivni člani planinskih društev. Nova Pot jeklene volje je simbol trdnosti in vztrajnosti, kar so ključne vrednote tudi v naši industriji.

Skupina SIJ je eden vodilnih proizvajalcev nerjavnih in specialnih jekel v Evropi. Zavezani smo h globalnim in evropskim podnebnim ciljem in delujemo po načelih krožnega gospodarstva. S svojimi jekli in izdelki smo partner za zeleni prehod Evrope. Svojo trajnostno naravnanost smo v aprilu 2024 potrdili s pridobitvijo certifikata po zahtevnem standardu ResponsibleSteel. S tem smo se umestili med najbolj odgovorne in trajnostne proizvajalce jekla na svetu. Naši največji družbi sta sodobni reciklažni jeklarni, naše jeklo pa je reciklirano, saj je izdelano iz jeklenega odpadka. S 3.600 zaposlenimi smo eden največjih delodajalcev v Sloveniji in steber slovenskega jeklarskega sektorja. Uvrščamo se med vodilne slovenske izvoznike. Približno 85 odstotkov svojih prihodkov ustvarimo na tujih trgih. 

Več informacij:

SIJ – Slovenska industrija jekla, d.d.
Mag. Sara Wagner, vodja korporativnega komuniciranja
Telefon: +386 1 242 98 27
Mobitel: +386 41 313 532E-mail: sara.wagner@sij.si

Želite deliti ta članek?